Snoeiwijze

Snoeien van siergras
Zodra de winter begint, krijgen veel mensen de neiging alle afgestorven planten bij de grond af te knippen. Maar juist in deze periode zijn veel grassen mooi om te zien. Bovendien bieden het afgestorven blad en de stengels een natuurlijke bescherming tegen vorst en vocht en hebben ze nog extra voedingsopslag, waardoor de planten zich uitstekend kunnen handhaven in ons klimaat.

Uitzondering hierop is het pampasgras Cortaderia. Deze heeft een winterjas nodig ter bescherming tegen de kou, stro of noppenfolie voldoet prima. Wilt u er zeker van zijn dat het pampasgras gezond verder groeit in het voorjaar, knip ze dan vanaf eind maart op een hoogte van minimaal vijftig centimeter af. De overige grassoorten (behalve de wintergroene grassen) kunnen, ook vanaf eind maart, op een minimale hoogte van 10 cm afgeknipt worden. Op deze manier wordt er plaats gemaakt voor nieuwe groei.

Om je tuin toch wat kleur en vreugde in het voorjaar te geven zou je tijdens de herfst enkele verschillende voorjaarsbollen (bijvoorbeeld: Allium, Tulpen of Narcissen) tussen de grassen kunnen planten. Zodra de bloembollen uitgebloeid zijn hebben de grassen hun nieuwe blad. Op deze manier heb je een geweldige combinatie die ervoor zorgt dat zelfs afgeknipte grassen ook in het voorjaar er prachtig bij staan.

De grassen die groen blijven in de winter vragen een andere manier van onderhoud. Wanneer de planten veel bruin blad krijgen en daardoor lelijk worden, kan al het dorren blad eruit gehaald worden, óf de hele plant kan op een hoogte van minimaal 20 centimeter afgeknipt worden. Het nieuwe schot dat daarna wordt gevormd, zal de plant weer een fris uiterlijk geven. Deze opknapbeurt kan op ieder gewenst tijdstip in het jaar gebeuren.

Het verplanten van grassen kan het beste plaatsvinden in het najaar, de plant heeft dan voldoende tijd om te acclimatiseren voor de winter zodat hij in het voorjaar weer voldoende kracht heeft om te gaan groeien en bloeien. Het verplanten van grassen mag niet plaatsvinden tijdens een vorstperiode.

Gebruik bij het snoeien van de siergrassen handschoenen. Dit omdat enkele grassen erg scherpe bladeren hebben. Voor het snoeien van kleinere grassen kun je het beste gebruik maken van een snoeischaar. En voor de grotere grassen kun je het beste een heggenschaar, electrische heggenschaar of boogzaag gebruiken.

DSC_0019.JPGDSC_0022.JPGDSC_0024.JPG

DSC_0014.JPG DSC_0015.JPG DSC_0018.JPG

Verjongen van siergras

Enkele grassen zullen naarmate ze ouder worden, vanuit het hart van de plant afsterven. Hierdoor ontstaat er een gat in het centrum van de plant. Het nieuwe schot/groei zal zich concentreren rondom het afgestorven hart. Het gras kan eenvoudig worden vernieuwd en worden verplant.

Bij kleinere tot middelgrote grassen kun je de gehele plant uit de grond tillen. Met een scherpe schop steek je het dode materiaal weg zodat je alleen nog het levende en groene gras over houdt. Dit kun je bij elkaar voegen tot één nieuwe plant of je creëert enkele nieuwe planten.

Bij de grotere grassen wordt het wat moeilijker om deze in één keer uit de grond te tillen. Ze zullen eerst in de grond verdeeld moeten worden in kleinere stukken om ze vervolgens één voor één op te tillen uit de grond.

Het verjongen van grassen wordt vaak toegepast bij onder andere het pampasgras Cortaderia of het Chinees Riet (Miscanthus sinensis).

DSC_0008.JPGDSC_0013.JPGDSC_0020.JPGDSC_0022.JPGDSC_0026.JPG

Standplaats 

In onze catalogus hebben we per siergras de eigenschappen aangegeven. Hier kun je terug vinden aan welke plek het siergras de voorkeur geeft. Dit noemen we de standplaats. De mogelijkheden hierin zijn als volgt: volle zon, half schaduw en schaduw.  

Volle zon: Hiermee bedoelen we dat grassen minimaal 4 uur per dag, op het warmste moment van de dag, in de zon willen staan.

Half schaduw: Staan de siergrassen graag in half schaduw dan kunnen ze maximaal 4 uur zon verdragen per dag en geven ze daarbuiten voorkeur geven aan (lichte) schaduw. 

Schaduw: Deze siergrassen staan graag maar maximaal 2 uur per dag in de zon en daarnaast alleen maar in de schaduw. 

Bij sommige siergrassen wordt aangegeven dat ze graag in de volle zon of half schaduw staan. Voor optimale groei en bloei kun je deze in de volle zon neerzetten. Een plek in de halfschaduw is ook prima alleen zullen ze dan wellicht niet zoveel groeien of uitbundig bloeien.