Ziekte en plagen

Ziekten en plagen
Roest wordt veroorzaakt door een schimmel en is zichtbaar als oranje, roodbruine of zwartbruine vlekjes. De verkleuring is een reactie van het aangetaste bladweefsel op de schimmelinfectie. Deze ziekte treedt voornamelijk op bij warm en vochtig weer.
Voorkomen en bestrijden van roest is vrij lastig. Wanneer roest in het beginstadium wordt ontdekt kun je verspreiding beperken door de aangetaste bladeren/plantdelen te verwijderen. Verdere verspreiding kun je voorkomen door voorzichtig te zijn met watergeven. Geef de planten bij de wortel water en zorg dat er geen water op de (geïnfecteerde) bladeren valt.
Biologische bestrijding is mogelijk doormiddel van compost-thee (compostmengel wellen of weken in water), dit zal je herhaaldelijk moet gebruiken voor het bestrijden van roest. Grassen waarbij roest voor kan komen zijn oa Carex panicea, Calamagrostis brachytricha, Calamagrostis acutiflora Karl Foerster, Calamagrostis acutiflora Overdam, Calamagrostis acutiflora Avalanche, Deschampsia cespitosa en Helictotrichon sempervirens

Bladluizen kunnen er voor zorgen dat sommige grassen geel verkleuren (Carex comans Frosted curls) of dat de planten minder hard groeien.
Er zijn diverse biologische bestrijdingsmiddelen voor luizen zoals van Ecostyle Spruzit-R.
Bladluis komt voornamelijk voor bij Carex comans Frosted Curls, Carex comans Bronze Form, Carex buchananii, Carex caryophyllea The Beatles, Carex elata Aurea en Stipa tenuifolia.

Bladvlekkenziekte is een schimmelaantasting en treedt op bij vochtig en warm weer. Kenmerkend voor deze ziekte zijn bruine vlekken met een gele rand en aan de onderzijde van deze vlekken bevindt zich vaak groene tot bruine schimmelpluis. De aangetaste bladeren vallen in de meeste gevallen af. Verspreiding van plant op plant vindt plaats door (regen) water en in de plant zelf wordt de schimmel door de vaatbundels getransporteerd.
Maatregelen die u zou kunnen nemen zijn bijvoorbeeld:
  • Bladresten regelmatig opruimen
  • Opletten met watergeven, liefst water geven bij de wortel van de plant zodat het water niet in aanraking komt met besmette bladeren.
  • Om de ziekte in te perken zou u de plant kunnen behandelen met het schimmeldodend product Sporgon, een herbehandeling na 3 weken vergroot het bestrijdingsresultaat.
  • Bladvlekkenziekte komt vaak voor bij Carex conica Snowline, Carex oshimensis Evergold en Hakonechloa macra Aureola.